torstai 10. heinäkuuta 2008

California goes green

Kalifornia on monella tapaa poikkeuksellinen Yhdysvaltojen osavaltio ja San Francisco tunnettu liberaalisuudestaan ja edistyksellisyydestään. Yksi tämän päivän suurimpia trendejä on ekologisuus, johon törmää joka paikassa.


Kalifornian kuvernööri, rebublikaani Arnold Schwarzenegger on politiikaltaan erityisen vihreä. Hän on mm. ajanut Kaliforniaan muita osavaltioita tiukempia päästörajoituksia ja tukenut eri tavoin ympäristöystävällisiä business-hankkeita osavaltiossaan. Ja ympäristöystävällinen tekniikka, green tech, joka kattaa kaiken aurinkopaneeleista biopolttoaineisiin ja vaikka mihin muuhun, on päivän sana. Sijoittajatkin pistävät nyt it-yritysten sijaan entistä enemmän rahaa green tech -firmoihin.

Vihreys on kuitenkin yhtä lailla tavallisten kuluttajien juttu. Lehdet ovat täynnä artikkeleita, joissa kerrotaan miten kuka tahansa voi säästää energiaa ja samalla rahaa. Ja viesti näyttää menevän perille. Esimerkiksi bensaa hullun lailla syövät naurettavan kokoiset maastoautot eivät enää ole muodissa, vaan yhä useammat ostavat pieniä hybridiautoja, kuten Toyota Priuksia. Niitä näkee liikenteessä yllättävän paljon.

Myös orgaanisiin tuotteisiin erikoistunut Whole Foods -ruokakauppaketju on täällä huippusuosittu. Eikä ihme, sen valikoimat ovat varsinkin tuoreiden ruoka-aineiden osalta paljon paremmat kuin Stockan Herkussa. Tosin kauppa on saanut lempinimen Whole Paycheck (koko palkkashekki), sillä siellä saa helposti menemään niin paljon rahaa kuin haluaa.

Valitettavasti kertakäyttäkulttuuri on kuitenkin edelleen vallalla, varsinkaan kertakäyttöastioiden käyttämistä ei voi kokonaan välttää. Paremmissakin lounasravintoloissa, joissa saatetaan myydä ainoastaan orgaanisesti tuotetuista aineksista tehtyjä ruokia, ei usein ole tarjolla kuin muovisia kertakäyttöastioita. Ja pienikin lounas tuottaa valtavasti muoviroskaa.

Roskien kierrätys on muutenkin ihan oma lukunsa. Lähes puoli vuotta täällä asuttuani minulle on vieläkin epäselvää, mitä kaikkea täällä kierrätetään. Eivätkä paikallisetkaan tunnu sitä tietävän. Tuntuu myös hieman hämmentävältä, että kotitaloni autotallikerroksessa on kierrätyslaatikoita, joihin isketään sekaisin kaikki kierrätettävä roska muovi- ja lasipulloista ja alumiinitölkeistä sanomalehtiin. Joku joutuu siis erittelemään kaikki roskat. Mutta pääasia, että vihreys näyttää olevan trendi, joka on jäädäkseen.

Ei kommentteja: