maanantai 12. toukokuuta 2008

Ihana, ihana Helsingin kaupungin liikennelaitos

Enpä olisi aiemmin uskonut, että haikailisin joku päivä HKL:n perään. Mutta muutaman kuukauden San Franciscossa asuneena en voi kuin muistella lämmöllä kuinka tehokas, monipuolinen ja täsmällinen joukkoliikenne meillä Suomessa on.

Työmatkani, muutaman kilometrin pätkä San Franciscon keskustassa kestää pahimmillaan yli tunnin suuntaansa. Ensimmäisenä työpäivänäni melkein myöhästyin uutiskokouksestamme, kun en uskonut kuinka kauan matkaan voi mennä.

Niin, kotoani siis kipittää bussipysäkille muutamassa minuutissa. Mutta bussit eivät täällä välttämättä noudata aikatauluja, ja pahimmassa tapauksessa olen odotellut kaapelibussia arkiaamunakin melkein 20 minuuttia.

Itse matka kestääkin sitten kuljettajasta riippuen lähes puolesta tunnista melkein tuntiin. Pysäkkejä on noin 50 metrin välein, ettei kukaan joudu kävelemään yhtään ylimääräistä metriä, anteeksi jalkaa. Ja bussi matelee etanan vauhtia, ensin puuskuttaen jyrkkiä mäkiä ylös, ja sitten jarrutellen alas.

Painajaismaiseksi matka muuttuu yleensä Chinatownissa, jossa kyytiin ahtautuu joka aamu vähintään 50 uutta työmatkalaista. Olipa kotteromme kuinka täynnä tahansa, aina joku uskoo mahtuvansa vielä mukaan. Siksi monen työmatka menee usein melkein painiksi bussista ulos tunkiessa.

Ja muutaman kerran bussi on hajonnut kesken matkan, tai lähtenyt viime metreillä pitkälle kiertoreitille tietöiden takia. Yleensä näin tapahtuu, kun on kova kiire junaan, tms.

Moni varmaan ajattelee, että olisi järkevämpää hommata polkupyörä ja polkea töihin. Pyöräily erittäin mäkisessä Friscossa on kuitenkin todellista extreme-urheilua. Kotitalonikin sijaitsee niin korkean mäen päällä, että välillä tekee tiukkaa nousta mäki jalan. Olen siis luopunut ajatuksesta.

Ja tietyllä tapaa olen ylpeä siitä, että käytän busseja ja raitiovaunuja. Aina joku paikallinen kun jaksaa ihmetellä, miten pärjään ilman omaa autoa. Vaikka seuraavassa lauseessa sanfranciscolaiset jaksavatkin aina ylistää kotikaupunkinsa julkista liikennettä. New Yorkia lukuunottamassa se on nimittäin tässä maassa kuulemma huippuluokkaa.

Ei kommentteja: