maanantai 16. kesäkuuta 2008

Pääosassa Oprah Winfrey

Stanfordin lukukausi päättyi virallisesti sunnuntaina, kun 1 702 kandidaatin, 2 017 maisterin ja 947 tohtorin tutkinnon suorittanutta opiskelijaa julistettiin juhlallisesti valmistuneiksi yliopiston stadionilla pidetyssä seremoniassa. Huippulahjakkaiden vastavalmistuneiden sijaan pääroolin vei koko kansan tv-julkkis, Oprah Winfrey.


"Kuuntele sisäistä ääntäsi", oli tv-tähden pitkän puheen pääviesti valmistuneille. Hän kertoi avoimeen tyyliinsä onnistumisistaan ja epäonnistumisistaan vuosien varrella. Ja painotti, kuinka tärkeää on aina pyrkiä miettimään, mitä mistäkin epäonnistumisesta voi oppia. Innostunut yleisö hurrasi hänelle seisaaltaan, vaikkei puhe kovin kummoinen ollutkaan.

Oprah on klassinen esimerkki amerikkalaisesta menestystarinasta, sillä hän on noussut heikoista lähtökohdista yhdeksi maailman rikkaimmaksi tummaihoiseksi naiseksi, jolla arvioidaan olevan 2,5 miljardin dollarin omaisuus. Ei varmaan löydy montaa amerikkalaista, joka ei joskus olisi katsonut hänen 22 vuotta ruudussa pyörinyttä talk show -ohjelmaansa. Moni lukee myös hänen O-lehteään (jonka kannessa Oprah itse koreilee) tai kuuluu hänen kirjakerhoonsa.

Monien ökyrikkaiden tapaan Oprah tunnetaan myös hyväntekijänä. Hän on kunnostautunut mm. naisten ja lasten tukijana ja vähäosaisten koulutusprojektien vetäjänä.


Oprah on yksi Yhdysvaltojen vaikutusvaltaisimmista henkilöistä. Ja hänen menestystarinansa inspiroi selvästi kansan rivejä vähäosaisista aina korkeasti koulutettuihin parempiosaisiin. Menestystä mitataan vaan Yhdysvalloissa usein pitkälti rahassa, jopa yliopistoissa jotka kouluttavat eri alojen huippuosaajia. Kuka tietää, mitä tänäkin vuonna valmistuneista vielä jonain päivänä tulee.

"Great things are sure to come", sanoi Oprah onnitteluissaan valmistuneille. Ja oli varmasti monen osalta oikeassa.

Ei kommentteja: