maanantai 9. kesäkuuta 2008

iPhonen maailmanvalloitus jatkuu

Apple-fanien odotus palkittiin tänään, kun Steve Jobs esitteli San Franciscossa pidetyssä konferenssissa uuden version yhtiön suositusta iPhone-kännykästä. Uusi 3G-iPhone tulee myyntiin eri puolilla maailmaa heinäkuun 11. päivä, ja sen hintaa lasketaan nykyisestä 399 dollarista 199 dollariin.

Ei voi kuin ihmetellä mediasirkusta, jonka Apple onnistuu aina luomaan ympärilleen. Uuden iPhonen julkistusta edelsi viikkojen huhumylly ja konferenssin etenemistä seurattiin minuutti minuutilta niin suurissa kuin pienissäkin medioissa. Itse luin The New York Timesin liveblogia, jonka kautta tunsi melkein olevansa paikalla konferenssikeskuksessa, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä työpaikaltani.

IPhone on varsinkin media- ja it-alalla työskentelevien statussymboli täällä Kaliforniassa ja kaikki haluavat tietää, mitä jännittävää luovuudestaan tunnettu Apple on milloinkin tekemässä. Esimerkiksi Blackberry-älypuhelimet (joita myös Crackberryiksi kutsutaan, sillä ne kuulemma koukuttavat käyttäjänsä), ovat hyvin suosittuja business-ihmisten keskuudessa, mutta niiden tylsä design on ihan eri maailmasta kuin iPhonen. Applen markkinaosuus on kuitenkin tähän asti ollut vain viidenneksen Jenkkien älypuhelinmarkkinoista. Uusi, entistä parempi ja edullisempi iPhone muuttanee kuitenkin hyvin todennäköisesti nopeasti asetelmia.

En muutenkaan ihmettele iPhonen suosiota. Sitä on ilmeisen hauska pläräillä, kun on luppoaikaa. Erityisesti netissä surffaaminen, vaikka Google Mapsin kartan selailu tai Craigslistin vuokra-asuntojen kuvien vertailu toimii todella kätevästi. Ja tietenkin iPhone toimii myös iPodin korvikkeena. Moni on kuitenkin kritisoinut puhelimen perusominaisuuksia, siis sillä soittamista. Näppäimiä kun ei ole lainkaan, kaikki pläräily tehdään kosketusnäytöllä. Itse en erityisemmin pidä myöskään iPhonen suureesta koosta.

Mutta täytyy sanoa, että harkitsen tosissani iPhonen ostamista, kun palaan Suomeen. On se sen verran makeampi kuin peruspuhelimet.

Ei kommentteja: